Zwemvijver en sauna
DE ZWEMVIJVER
De vijver heeft een biologisch filter (een apart bassin met waterplanten die het water gezond en “levend” houden). Daarnaast heeft de vijver ook een mechanisch filter. Dit filter zuivert het water door de filter in de pomp zelf en daarna volgt het water zijn weg langs twee UV-lampen die het water voor een tweede maal zuiveren. Zo blijft het water constant in beweging en houden we de kwaliteit van het water op peil. Binnen openingstijden kan er gratis gebruik worden gemaakt van de zwemvijver door al onze leden (abonnement of strippenkaart). De vijver is overal 1.50 meter diep en vanaf de vlonder aan de kant van de sauna kun je met een Romeinse trap het water in.
Vanaf de parkeerplaats kun je over het gras naar het oude, groene schuurtje wandelen waar de ingang is te vinden.
Let op: Betreden van de vijver is op eigen risico. Wij doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat de vijver schoon is en de trap niet glad is, maar wees altijd voorzichtig met het afdalen. De laatste trede is zwart en geeft aan dat je kunt gaan zwemmen.
Aan de achterzijde van de vijver is het Biologische plantenfilter geplaatst (helofytenfilter). De planten zitten in een aparte bak die verbonden is met het wateroppervlak. Probeer deze planten zoveel mogelijk te laten, maar kijken mag zeker en voor de fanatieke bioloog is er van alles te ontdekken in de waterplantenwereld. Misschien overbodig om te melden. Maar duiken vanaf de kant is verboden.
Om de vijver schoon en fris te houden, wordt het constant gefilterd (biologisch en mechanisch) en wanneer je zelf eerst onder de douche springt voordat je gaat zwemmen, blijft het ook mooi schoon en fris. Laat je niet misleiden door de mengkraan op de douches….alleen op een zonnige zomerdag is er daadwerkelijk warm water.
BADKLEDING
Jullie hebben de keuze als het gaat om badkleding: wanneer je uit de sauna komt en lekker hebt gedoucht, is het natuurlijk fantastisch als je ook zonder badkleding het water in kunt. Dit is op alle momenten binnen openingstijden toegestaan. Wanneer je alleen een plonsje wilt nemen of even wat “banen” wilt zwemmen, mag je ook gerust badkleding aan (zwembroek, bikini of badpak) maar dit is niet verplicht.
Gezien de sfeer die er bij ons hangt in het bedrijf, verwachten wij dat iedereen elkaar kan respecteren in zijn / haar keuze en dat jullie zelf je eigen keuzes kunnen maken. Belangrijk om nog even te melden: het gebruik van een telefoon is bij de zwemvijver en sauna niet toegestaan!
De sauna
Als je gebruik wilt maken van de sauna, is het handig dat je dit een uurtje van tevoren aangeeft bij de balie (bellen mag ook) want de sauna heeft een uurtje nodig om op temperatuur te komen.
Buitensauna
Prijs: 5 euro per persoon
Samenstelling: gemengd
Aanvragen: uur van tevoren
Aantal mensen: maximaal 4
Binnensauna
Prijs: 5 euro per saunabeurt
Samenstelling: dames en heren apart
Aanvragen: uur van tevoren
Aantal mensen: maximaal 5
Na het gebruik van de sauna, is het zwemmen natuurlijk uiterst verleidelijk maar goed om eerst even af te koelen, dan (koud) te douchen en dan zwemmen in het buitenwater. (Alleen het opschrijven van deze tekst geeft al een fantastisch gevoel!)
In de buitensauna zit een elektrische kachel die wij voor je aan- en uitzetten. Het is niet nodig om zelf iets te verstellen aan de kachel (alles gaat automatisch).
Zorg altijd voor twee handdoeken in de sauna (één grote om op te liggen / zitten en één voor het afdrogen na het douchen / zwemmen). Mocht je wat zijn vergeten, meld je dan even bij de balie en hebben we vast iets te leen voor je.
TIP: Neem een badjas mee voor de buitensauna om het nog comfortabeler te maken voor jezelf.
Gezond dippen in koud water
De laatste jaren is het zwemmen of dippen in koud water behoorlijk toegenomen in populariteit en door heel Nederland zoeken mensen mooie plekken op om het koude water op een mooie winterdag te trotseren.
Er gaan nogal wat verschillende verhalen rond over de positieve gezondheidseffecten en eventuele gevaren van koud water dippen dus wellicht goed om daar eens dieper op in te gaan nu we hier bij het Wellnesscenter een prachtige accommodatie hebben waar dit ook beoefend kan worden.
Hoewel koud water-training vaak “zwemmen” wordt genoemd, is het meestal eerder dippen, zeker als de temperatuur “winters” begint te worden.
Voordat je gaat dippen, is het verstandig dat je kerntemperatuur wat hoger is zodat je kern warm genoeg blijft tijdens het dippen. Je kunt dit doen door een korte warming-up, eerst even een actieve sportles of een serie stevige ademhalingen waarbij je probeert je aandacht en energie naar binnen te brengen.
Wanneer je een voldoende hoeveelheid warmte hebt opgebouwd, ga je kort en krachtig het water in; in de winter meestal maar een halve minuut tot een minuut.
Je kunt ervoor kiezen om stil te verblijven in het water of te blijven bewegen maar zwem nooit te ver van de kant (in onze zwemvijver kun je gelukkig overal staan – 1.50 mtr. diep)
In essentie raakt je lichaam door de kou in een shock. Bloed, en dus ook warmte, stroomt dan in hoofdzaak vooral naar je vitale organen (hart, hersenen, longen, lever en nieren). In een stresssituatie zoals extreme kou, wil je lichaam die vitale organen beschermen en daardoor knijpt alles samen en “reinig” je het lichaam grondig. Wanneer je weer uit het water komt, zet je lichaam de bloedstroom weer open en stroomt de warmte weer terug. Op dat moment worden er allerlei hormonen aangemaakt en vrijgegeven zoals adrenaline, endorfine, dopamine en cortisol waardoor je enorm veel energie kan ervaren en zelfs oprechte blijdschap (het gevoel is moeilijk te omschrijven).
Op de lange termijn word je er dus ook echt energieker en fitter van, je traint je bloedvatenstelsel, verbetert je stofwisseling, versterkt je immuunsysteem en helpt je warmteregeling beter te functioneren dus zeker voor notoire koukleumen kan dippen helpen om beter met de kou om te kunnen gaan.
Dippen kan enigszins verslavend zijn vanwege het lekkere gevoel achteraf, maar let op: het is niet zo dat steeds vaker ook beter is! Als je het te vaak doet, krijgt je lichaam geen tijd om te herstellen en wanneer je te lang in het water verblijft, krijg je het simpelweg niet meer warm. Ook is het belangrijk om niet na het dippen intensief te gaan sporten, aangezien het lichaam net een shock heeft beleefd en nog in de herstelfase zit.
Wanneer kan ik beter niet dippen?
Dippen is niet voor iedereen geschikt. Wanneer je last hebt van hart- of vaatklachten, epilepsie, een hoge bloeddruk of vaak last van migraine, is het verstandig het dippen aan je voorbij te laten gaan. Ook wanneer je op dat moment zwanger bent, open wonden hebt of ontstekingen met een verminderde weerstand , zijn er gezondheidsrisico’s.
Bij twijfel of het geschikt is voor jou, kun je het beste jouw wens en situatie bespreken met je arts.
Tot slot
Zeker wanneer je in buitenwater gaat dippen zonder toezicht, is het raadzaam om nooit alleen te gaan dippen (je kunt ook niet altijd overal staan). Mocht je het fijn vinden, dan is het ook bij ons in het Wellnesscenter raadzaam om samen te dippen. Los van het feit dat het ook heel gezellig is om deze ervaring samen te beleven, is het ook nog eens wat veiliger.
Verder kunnen wij uit eigen ervaring spreken dat het dippen een prachtige manier is om je lijf te ervaren, je energiek te voelen en te merken dat je vaak meer kunt dan je denkt!